Det är framförallt MSB, Myndigheter för Samhällsskydd och Beredskap, som jobbar med beredskap för att ge oss som bor i Sverige en säkrare tillvaro och ett skydd mot katastrofer. Det finns flera viktiga bitar som måste vara på plats i händelse av krig, naturkatastrof eller samhällskollaps. Dels så måste samhället ha planering och resurser för att ta hand om olyckor och katastrofer, och dels så måste företag och enskilda medborgare vara beredda på att klara av kriser.
Men arbetet med samhällsskydd och beredskap handlar inte bara om hur man ska klara krig och katastrofer. Mycket av MSBs arbete går ut på att sänka riskerna för kollapser. Man jobbar med att reducera sårbarhet och även med utbildningar, övningar och annat som gör att fler blir medvetna om och klarar av beredskapen.
Något som är mycket viktigt i samhället är samordningen mellan olika myndigheter. Det här är något som vi medborgare får ett stort behov av om en kris eller katastrof faktiskt uppstår. Tack vare MSBs arbete med krisberedskap och samordning så finns det planer på plats och man står inte handfallna inför katastrofsituationer.
Med lärande aktiviteter och utvärdering så ser man också till att förbättra den beredskap som redan finns. Moderna innovationer kräver nytt tänk men ger också möjlighet till nya lösningar. Det här är något som myndigheter beaktar då de ser över de strategier som finns och jobbar med nya lösningar.
Som medborgare så kan man ta del av det material om samhällsskydd och beredskap som MSB ger ut, och man kan också delta i utbildningar och kurser för att lära sig hur man kan vara till hjälp i det fall att elektricitet, vatten och kommunikation tillfälligt slås ut till följd av någon form av katastrof.